2018-03-14 14:50:07

Azijska kuhinja

AZIJSKA KUHINJA U OŠ „BRAĆA SELJAN“ KARLOVAC

 

U veljači  2018. u OŠ“Braća Seljan“ Karlovac sedmu godinu za redom provodi se u okviru nastave geografije za učenike 6.razreda radionica pod nazivom „Azijska kuhinja“.  Učenici u 6. razredu osnovne škole iz nastave geografije stejču znanje o prostoru Azije. Poseban naglasak u učenju je stavljen na detaljnijem upoznavanju prostora Monsunske Azije, u okviru kojeg učenici uče o najznačajnijim državama tog prostora, kao što su Indija, Kina i Japan. U okviru nastave (blok sata) geografije, profesorica savjetnica iz geografije Božena Marković osmislila je radionicu (upoznavanje specifične hrane , poglavito izrada sushija) za učenike i time pokušala još više približiti prostor tog dijela svijeta.

Učenicima se na  satu  geografije pripremi (skuha smeđa) riža, koju konzumiraju pripravljenu u sushiju, ali i sa kuhanim povrćem i tofuom (i seitanom, dimljenom sojinom kobasicom) u kojem se nađu i poneki začini i sjemenke (tamari, sezam, kurkuma ili gomasho). Hranu učenici konzumiraju upotrebom tzv.kineskih štapića. No, prije konzumiranja riže, tofua te sushia učenici jedu instant miso juhu. Namirnice se pribavljaju i neke doniraju učenicima iz zagrebačkog  lanca trgovina zdrave hrane.

Nakon obavljene radionice u drugom školskom satu učenici rješavaju radne listiće pomoću kojih se utvrđuje i ponavlja ono znanje koje je stječeno na prethodnim satovima geografije(nastavne teme „Azija“) pa i same radionice. Uz opće geografsko te kartografsko znanje koje učenici moraju upotrijebiti da bi riješili radni listić (koncipiran u četiri veće skupine zadataka) u jednom se trebaju objasniti pojmovi koji su u radionici spominjani (npr. soja, tofu, gluten, seitan, gomashio, tamari, miso). Učenici su,  i ove kao i svake godine do sada , vrlo pozitivno i zainteresirano reagirali na organizirano.


Osnovna škola "Braća Seljan" Karlovac